ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΙΧΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Vivi G. Kanellatou

Η Παρασκευή (Βιβή) Γ. Κανελλάτου είναι εθνομουσικολόγος με ειδίκευση τη διδασκαλία τραγουδημάτων, που ανήκουν στον Ελληνικό μουσικό αστικό και λαϊκό πολιτισμό (μουσικολογική προσέγγιση: ρεπερτόριο, φωνητική τοποθέτηση, υφολογία, ανάλυση μουσικής θεωρίας, μουσική αισθητική // ανθρωπολογική προσέγγιση: κοινωνική λειτουργία, ερμηνευτικές προσεγγίσεις).

Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Εθνομουσικολογία, με κατεύθυνση τον Ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και με ειδικότητα το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδημα, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής [Τ.Λ.Π.Μ.] στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας [Κ.Ε.Ε.Λ.] της Ακαδημίας Αθηνών στο τμήμα του Αρχείου της Εθνικής Μουσικής Συλλογής. Από το έτος 2017 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στο Πολιτιστικό Management (πρόγραμμα 'Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων', σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).

Η επαγγελματική της ενασχόληση είναι:

  • η διδασκαλία, η σύσταση, η διεύθυνση και η μουσική εποπτεία φωνητικών συνόλων,
  • η μουσική επιμέλεια εκδόσεων, κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και μουσικών / θεατρικών / χορευτικών παραστάσεων σε θέματα σχετιζόμενα με τον Ελληνικό μουσικό αστικό και λαϊκό πολιτισμό,
  • η καλλιτεχνική διεύθυνση και η διοργάνωση: α) φεστιβαλικών θεσμών και β) μουσικών / μουσικοθεατρικών / μουσικοχορευτικών παραστάσεων-παρουσιάσεων,
  • η έρευνα πεδίου με αντικείμενο θέματα και δρώμενα του Ελληνικού μουσικού αστικού και λαϊκού πολιτισμού,
  • η διαχείριση αρχείων μουσικού πολιτισμού (χειρόγραφα, ηχητικές καταγραφές, δισκογραφία, ταινίες),
  • η κριτική μουσικών παραγωγών και μουσικών παραστάσεων, καθώς και η αρθρογραφία περί θεμάτων σχετικών με τον Ελληνικό μουσικό αστικό και λαϊκό πολιτισμό,
  • οι ραδιοφωνικές και οι δισκογραφικές παραγωγές,
  • η διοίκηση και η καλλιτεχνική διεύθυνση πολιτιστικών οργανισμών.

Η μουσική πορεία της ξεκινάει από νεαρή ηλικία με σπουδές στην κλασσική κιθάρα, στα ανώτερα θεωρητικά της δυτικής μουσικής και στην κλασσική μονωδία. Η ενασχόλησή της με την ελληνική παραδοσιακή μουσική αρχίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και υποστηρίζεται από μαθήματα εκμάθησης Βυζαντινής Μουσικής. Παράλληλα, ασχολείται με τα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά με δασκάλους της τους Νέστορα Δρούγκα, Ανδρέα Παππά και Λευτέρη Παύλου και με το παραδοσιακό λαούτο με δασκάλους της τους Χρήστο Ζώτο, Δημήτρη Μυστακίδη και Πάρι Περισυνάκη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έχει συμμετοχές σε φωνητικά σύνολα παραδοσιακού τραγουδιού, σε πολυφωνικά σχήματα και σε μουσικές ομάδες ελληνικού παραδοσιακού ρεπερτορίου. Έχει διατελέσει μόνιμο μέλος χορωδιών παραδοσιακού τραγουδιού υπό τη διεύθυνση των Βαγγέλη Κώτσου στο «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη» και Μιχάλη Καλλιοντζίδη στον πολιτισμικό φορέα «Μουσική Στέγη». Επίσης, έχει συμμετάσχει ως βασικό μέλος στα φωνητικά σύνολα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού «Πολυφωνικό της Ηπείρου» και «Χαονία». Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα «Αυραγόνιος» και «Ελλήνων Κύκλοι» και έχει συμμετοχή σε δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Γαϊτάνου και σε ψηφιακή συλλογή αφιερωμένη στο μουσικό φαινόμενο των πεντατονικών κλιμάκων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου (Η Ήπειρος της Πεντατονίας). Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες των Ηλία Πλαστήρα, Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου, Δημήτρη Ρίζου, Γιώργου Κοτσίνη, Θοδωρή Γεωργόπουλου, και με διακεκριμένους στο χώρο καλλιτέχνες (Μιχάλη Κλαπάκη, Βαγγέλη Κώτσου, Μιχάλη Καλιοντζίδη, Γιώργο Φλούδα, Χρήστο Ζώτο, Γιώτα Βέη κ.α.).

Κατέχει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος ΕΡ.Κ.Ε.Τ., καθώς επίσης έχει τη γενική επιμέλεια, τη διεύθυνση και τη διδασκαλία των φωνητικών συνόλων παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και των συνόλων ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού του εν λόγω φορέα. Επίσης, είναι ιδρύτρια και κριτική επιμελήτρια του Ακουστικού Διαδικτυακού Περιοδικού "εν Λόγοις". Από το έτος 1998 έως και το 2010 ήταν μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, στο Μουσικό Τμήμα του Φορέα και κατείχε τη θέση της διεύθυνσης φωνητικών συνόλων με ρεπερτόριο την παραδοσιακή-λαϊκή μουσικής και το Ελληνόφωνο Πολυφωνικό Τραγούδημα των επαρχιών Δροπόλεως και Πωγωνίου. Από το έτος 2003 έως και το έτος 2013 συνεργάστηκε με το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Χαλκίδας στο ίδιο επαγγελματικό και επιστημονικό αντικείμενο, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων σε Άρτα και Αχαρνές. Τέλος έχει συνεργαστεί στο επιστημονικό της αντικείμενο με γνωστούς πολιτισμικούς συλλόγους (Περπερούνα, Πρωτοπορία, Βάκχαι κ.α.).

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.]. Χρημάτισε κατά την περίοδο 2007-2009 πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και είναι τακτικό μέλος των: α) Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας, β) Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, γ) Ελληνική Ένωση Μουσικής Εκπαίδευσης, δ) Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών, ε) Πανελλήνιος Σύλλογος Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων και στ) Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας.